پارچه شناسی
پارچه شناسی
مقدمه:
پس از هوا ، آب و غذا ، پوشش را میتوان به عنوان مهم ترین نیاز بشر در نظر گرفت ، که در جوامع اولیه به عنوان استتار در برابر عوامل خطرزا مورد استفاده قرار میگرفته و بعد از آن او رادر برابر عوامل محیطی مانند سرما و گرما محافظت میکردهاست.
اما ذهن خلاق بشری همانطور که با تکامل پارچهی پوشش خود از پوست حیوانات به تولید الیاف پرداخت رفته رفته به تزیین آن روی آورد و از آن عنوان نمادی برای نشان دادن قومیت ، موقعیت اجتماعی ، ثروت ، جنسیت … بهره برد و نیز با بافت علائم و نشانهها بر پارچه در برگزاری مراسم و مناسک اثر گذار بودهاست.
تاریخچه:
انسانها ابتدا لباس خود را از پوست حیوانات تهیه میکردند ، اما مستندات تاریخی گویای این موضوعند که قدیمیترین پارچههای یافتشده متعلق به 10 هزارسال پیش و دوران نوسنگی است که بافندگی به شکلی ابتدایی با استفاده از الیاف طبیعی مانند کتان آغاز شده است و مهمترین آثار باقیمانده :
- تمدن باستان مصر (حدود ۴,۰۰۰ سال قبل از میلاد):مصر باستان یکی از اولین تمدنهایی بود که به تولید و بافت پارچههای مختلف پرداخت، به خصوص پارچههای کتان.
- چین باستان (حدود ۲,۷۰۰ سال قبل از میلاد (از زمان سلسله شانگ، شواهدی از فنون بافندگی ابریشم وجود دارد و ابریشم به عنوان یکی از اولین الیاف تجاری معرفی شد.
- تمدن دره سند (حدود ۲,۰۰۰ سال قبل از میلاد) شواهدی از بافندگی پارچههای پنبهای در این منطقه یافت شده است که نشاندهنده پیشرفت تکنیکهای بافندگی در آن زمان است.
- در ایران یکی از قدیمی ترین پارچههای یافت شده ، متعلق به زابلستان است که قدمتی افزون برپنج هزار سال دارد و تکه پارچههای دست بافت کشف شده در شهر سوخته نمونهای از این هنر در پنج هزار سال پیش است. و نیزمطابق با آثارو ابزار به دست آمده درغاری موسوم به غار کمربندی، در نزدیکی دریای خزر، اقوام ایرانی ساکن درآن مناطق از زمان غارنشینی از پشم گوسفند و بز پارچه میبافتند که قدمت آن را حدود6500 سال پیش از میلاد تعیین کردهاند ، آنان از پشم پارچه میبافتند و به صورت لنگ وبدون برش ، به دور کمر خود میبستند .
از مهمترین دورههای باستانی که پارچه بافی در ایران رونق داشتهاست، نخست دوره هخامنشیان بوده که بافت پارچههای ابریشمی و پشمی رواج داشتهاست بهطوریکه پارچهها را برش داده و لباس میدوختند .پس ازآن در دوره اشکانیان ، این دولت واسطه تجارت بافتههای ابریشمی بین چین و جهان غرب بود و پارچههای ایرانی از کالاهای صادراتی به شمار میرفت .در دوره ساسانی از پارچه بافی به اوج خود رسید مرغوبیت آن به حدی بود که پرچم امپراطور روم و جامه مرگ پادشاه فرانسه از این پارچهها تهیه شده است.
همانطور که در بالا اشاره شد برای بافت پارچهها در مناطق و زمانهای متفاوت ،نسبت به منابع موجود، از الیاف مختلفی مانند پشم، پنبه، ابریشم … استفاده میشدهاست که این الیاف با تنوع بیشتر امروزه هم مورد استفاده قرار میگیرد . که در زیر به آنها اشاره خواهیمکرد .
دسته بندی الیاف :
برای بافت و تولید پارچه به طور کلی از الیاف منشا :
- طبیعی
الف :گیاهی
ب: حیوانی
پ: معدنی
- مصنوعی
- ترکیب مواد طبیعی و مصنوعی
استفاده میشود .
- الیاف طبیعی : به الیافی گفته میشود که از طبیعت گرفته شده باشند
الف : الیاف گیاهی : الیافی هستند که برای تولید آنها از گیاهان استفاده شده است ، مانند الیاف پنبهای ، کتان ، کنف …
ب: الیاف حیوانی :الیافی هستند که به نحوی در تولید آنها حیوانات موثر بودهاند مانند الیاف که از پشم و موی انواع حیوانات به دست میآید ، الیاف ابریشمی ، …
پ: الیاف معدنی و فلزی : الیافی هستند که از منابع معدنی استخراج شدهباشند، مانند الیاف زرین و سیمین و الیاف نسوز و ممکن است مصارف خاص داشته باشند .
- الیاف مصنوعی : الیاف مصنوعی به گروهی از الیاف نساجی گفته میشود که توسط روشهای خاص تولیدی و به صورت مصنوعی تولید میشوند و بهطور معمول در طبیعت وجود ندارند .الیاف ریونی و نایلونی از این دسته میباشند
- الیاف ترکیب مواد طبیعی و مصنوعی: الیاف ترکیبی به معنای ترکیب الیاف طبیعی و مصنوعی است. الیاف طبیعی مانند پنبه و پشم از منابع طبیعی به دست میآیند و بدون تغییر در ماهیتشان تولید میشوند. در مقابل، الیاف مصنوعی مانند پلی استر به صورت صنعتی و با استفاده از فرآیندهای شیمیایی تولید میشوند و معمولاً در طبیعت یافت نمیشوند. ترکیب این دو نوع الیاف میتواند ویژگیهای مطلوبی مثل استحکام و قابلیت جذب رطوبت را در بافت پارچه ایجاد کند.